Gazete Hakimiyet

CHP Kurultuya giderken,
“Kurultaylar Partisi” bu cumartesi (4 Kasım) günü Genel Başkanlık seçimi yapacak ve herkesin gözü orada olacak. Kurultay’ da yeniden Genel Başkanlığa aday gösterilecek olan Kemal Kılıçdaroğlu, grup başkanı Özgür Özel, eski parti meclisi üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner olmak üzere 4 ismin, seçime 2 gün kala aday adaylağı devam ediyor. Ancak, seçimin ağırlıklı olarak Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında enerjik ve çekişmeli geçeceği biliniyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’ nun seçimli kurultayın hemen arkasından yapılacak olan Tüzük Kurultayına Genel Başkan olarak gitmek istediği, yerel seçimlerde CHP’ nin kazanımlarını kaybetmek istemediği ve son kez Genel Başkan seçilmek istediği ifade ediliyor. Özgür Özel’ in adaylığının ise en büyük hedefinin Genel Başkanlık değişimini gerçekleştirmek olduğu biliniyor. Burada yerel seçimler önemli bir etken çünkü Kemal Kılıçdaroğlu’ nun yerel seçimler sonrası Genel Başkanlığı bırakacağı fakat değişimcilerin yerel seçimler yapılmadan bunu sağlamak istedikleri kulislerde konuşulan en şiddetli tartışmaların başını çekiyor.
Kemal Kılıçdaroğlu seçime 2 gün kala hala en kuvvetli aday görüntüsünü koruyor, 95 milletvekilinin ve Ekrem İmamoğlu hariç tüm Büyükşehir Belediye Başkanlarının desteğini arkasına almış durumda seçim çalışmalarını yürütüyor. Değişimcilerin en büyük kozu ise İstanbul delegelerinin 185’ inin desteği ile bir rüzgâr yakalamaya çalışmak. İstanbul’ un yanı sıra Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz ve Manisa ili delegasyonunda üstünlük sağlıyorlar. Bu pozisyon ise Kemal Kılıçdaroğlu’ nun gerçek rakibinin Özgür Özel değil, Ekrem İmamoğlu olduğunu bizlere açıkça gösteriyor.
6’ lı masada ise; İYİ Parti Yönetiminin Ekrem İmamaoğlu tarafında saf tuttuğu, diğer partilerin ise Kemal Kılıçdaroğlu’ na vefasızlık göstermemek yönünde görüş birliği içinde oldukları biliniyor. Hatta İYİ Parti Yönetimi, bir adım daha önde pozisyon alıyor ve Belediye Başkanlığı açıkladığı il ve ilçeler üzerinden Kemal Kılıçdaroğlu’ nun seçilmesi durumuna tehdit unsuru oluşturmaya çalışıyor. Örnek olarak, Kemal Kılıçdaroğlu’ nu desteklediği bilinen Tunç Soyer’ in karşısına İzmir’ de, Battal İlgezdi karşısına Ataşehir’ de, Mehmet Salih Usta karşısına Pendik’ te aday açıklaması yapıyor. Fakat, Ekrem İmamoğlu’ nu desteklediği bilinen Gökhan Yüksel karşısında henüz bir aday açıklaması yapmadı. Denklemi kurduğunuzda gerçekler ile karşılaşıyorsunuz…!

Bu denklemden ayrışan bir tek kişi var, o da Mansur Yavaş; Kemal KIlıçdaroğlu’ na desteğini açıklayan ilk Büyükşehir Başkanlarından biri oldu. Gerekçesi ise; “Ben bir ülkücüyüm. Beni CHP’ ye kabul eden, Ankara gibi bir İl’ de aday yapan ve arkamda çok sağlam duran Kılıçdaroğlu’ na asla vefasızlık yapamam, onu asla yarı yolda bırakamam. Benim fıtratımda bu yoktur.” diyerek en başta duruşunu gösterdi. İYİ Parti Yönetimi henüz başarılı bir belediyecilik örneği gösteren bir ülkücünün karşısına aday çıkarabilmeye cesaretini gösterebilmiş de değildir. CHP Kurultayından sonra dengeler tekrar gözden geçirilecektir fakat bu Kurultay delegeleri, tüm muhalefet açısından tarihi bir sorumluluk üstlenmiş durumdalar.

Benim tahminim, en düşük ihtimalle 590 oya karşılık 780 oy ile Kemal Kılçdaroğlu’ nun kazanacağı yönündedir. Eğer, değişimciler önce Kemal Kılıçdaroğlu’ nun tüm muhalefeti birleştirerek almış olduğu 25,5 milyon oyu alacağına sonra da bunun üzerine çıkabileceklerine dair delegeyi ikna edebilmeyi başarabilirler ise 90 oy fakla seçimi kazanabilirler ancak işleri çok zor.

Analimizi Kartal yerele doğru genişletirsek; eğer Ekrem İmamoğlu kazanırsa, CHP’ de Gökhan Yüksel’ in adaylığı kesinleşmiş olur ve İYİ Parti Yönetimi Kartal’ da aday çıkarmaz. Eğer Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa, Ekrem İmamaoğlu tekrar aday gösterilir fakat Gökhan Yüksel CHP Genel Merkezinde sert bir muhalefet ile karşılaşır. İYİ Parti Yönetimi önce Kartal’ da adayını açıklar sonra masaya tekrar geri oturur yani adayını geri çeker. Özetle, Kartal için CHP’ nin Kurultayı önemli bir kilometre taşı ama siyasilerin dediği gibi sonrasında da köprünün altından daha çok sular akar…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ