Gazete Hakimiyet

Bağımsız aday çıkar mı?

Bağımsız aday çıkar mı?

Resmî Gazetenin 27 Ekim tarihli sayısında yayınlanan Yüksek Seçim Kurulu Kararına göre; “2839 sayılı Kanun’un 18’inci maddesi kapsamına giren kamu görevlileri, siyasi parti il, ilçe teşkilatı yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay ve astsubaylar) ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde aday olabilmeleri için, istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında bir ayrım yapılmaksızın istifa veya emeklilik dilekçelerini yukarıda öngörülen sürede (1 Aralık) vermiş olmaları gerekir.” Mart 2024 mahalli seçimlerinin resmi başlama vuruşu yapıldı.
Kartal yerel seçimlerine 5 ay gibi kısa bir süre kalmasına rağmen siyasi parti kulislerinden sağlıklı ve doğrulanmış bilgiler alamıyoruz. Akparti kanadında Ekim ayı içerisinde yapılan büyük Kurultay neticesinde geniş bir kadro değişimi yaşanmış olması ve yankılarının hala devam ediyor olmasından kaynaklı olarak, süreçlerde henüz Akparti’ nin Kartal’ da hangi aday adayının ipi göğüslemeye yakın olduğu netlik kazanmış değil. Kartal’ da iktidarı elinde bulunduran CHP’ de ise süreçler çok daha karmaşık halde bulunuyor. Kasım ayı içerisinde yapılması planlanan Kurultaylar nedeniyle takvim baskısını en çok yaşayacak parti CHP olacaktır. Bununla beraber Kartal’ da mevcut Belediye yönetimi ile İBB yönetiminin açıktan taraf olduğu bir seçimli Kurultay tamamlandıktan sonra CHP Kartal ilçe örgütü ve Belediye yönetimi arasında ki sancıların giderilmesinin daha da uzun vakit alacağı konuşuluyor.

İYİParti’ de ise süreçler nispeten daha hızlı ilerliyor. Ancak, Meral Akşener’ in çok erken “Ben aday değilim.” açıklamasını eleştiren teşkilat mensupları yine aynı eleştirileri dile getiriyor, yapılan bu ani manevraların yerel seçimde partinin oy oranını düşüreceğine inanılıyor. Öyle ki, parti daha resmi aday adaylığı başvuru yöntem ve tarih aralığını açıklamadan adaylar kamuoyuna duyurulmaya başlandı. Bunun örneklerini Pendik ve Ataşehir Belediye Başkan adaylarının bu hafta açıklanması ile gördük. Kartal Teşkilatının, adil bir yarışa izin vermeyen bu antidemokratik Genel Merkez uygulamaları karışında rahatsız olduğu ve yeniden kuvvetli bir tepki göstermesi bekleniyor. Bu konuda, kulislerden gelen duyumlara göre Kartal tabanında ki şikayetler daha da yükselirse geçmiş dönem ilçe başkanlarından Fuat Onbaşılı’ nın taban desteği ile bağımsız aday olarak gösterilebileceği kuvvetli bir ihtimal olarak ifade ediliyor.

HDP’ de ise yargı süreçleri ve isim değişiklikleri zorlayıcı bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber CHP’ de ki gelişmeler HDP’ nin Kartal’ da aday çıkarıp çıkarmayacağı konusunda etken bir rol oynayacak gibi görünüyor. MHP, bu ana kadar ifade ettiğimiz partiler içerisinde en rahat olanı; ittifak ortağı ile birlikte ortak bir stratejide yerel seçimde varlığını gösterecek gibi duruyor.

DEVA, Saadet, Gelecek, Yeniden Refah, Demokrat Parti, İşçi Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Parti, Büyük Birlik Partisi, Zafer Partisi ve diğer partiler ise henüz yerel seçimde yapılabilecek olası ittifak görüşmeleri başlamadığı için kendi adaylarını çıkarma konusunda hazırlık aşamasında süreçleri takip ediyor.

Görünen o ki; 2024 Kartal yerel seçimlerinin hazırlık, kampanya ve propaganda dönemleri sıkışık bir takvimde ve yoğun bir tempoda geçecek. Kartal için en hayırlı sonuçların alınmasını ve barışçıl bir zeminde seçimlerin tamamlanması diliyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ