Gazete Hakimiyet

Arazisi iştah kabartıyor

Arazisi iştah kabartıyor

Kartal Merkezde bulunan Yavuz Selim Hastanesi’nin kapatılarak Tuzla Devlet Hastanesi bünyesine taşınmasının ardından, İstanbul’da Zeynep Kamil Çocuk Hastanesinden sonra kendi branşında bölgenin en büyük sağlık kurumları arasında yer alan “Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi”nin de kapısına kilit vurularak kapatıldı.
Tarihi bir sürece sahip olan Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ilk olarak kapılarını 1936 yılında senatoryum olarak açtı. Sonrasında Devlet Demir Yolları Hastanesine dönüştürülen 100 yataklı hastane, 2004 yılında SSK’ya 2005 yılında da Sağlık Bakanlığına devir edildi. İstanbul’un yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen hastalara da hizmet veren önemli sağlık kurumları arasında yer alan Yakacık Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 2021 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bünyesine alındı.

KAFALAR KARIŞTI
Bir çok kez tadilatlar geçiren ve son yapılan çalışmalar ile Ameliyathane, Yeni doğan Yoğun Bakım Ünitesi, Doğumhane ve İdari Binası zemin katlarıyla birlikte yenilenen hastane Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar ile 1 Haziran’dan itibaren tamamen kapatıldı. Hastanenin kapatılması kapısına asılan pankart ile vatandaşlara duyurulurken, bir çok iddiayı da beraberinde getirdi. İkinci derece SİT alanı ilan edilen ve 66.620 m2’lik, arazisi ile iştahları kabartan arazisiyle gündem gelen Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, ile ilgili bir çok iddia ortaya atılıyor. Vatandaşlar arazinin ranta kurban edilmesinden endişe ettiklerini dile getirirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da imar planlarında revizeye giderek, arazinin “Mutlak korunması gereken doğal Sit alanı” fonksiyonundan çıkartılarak kontrollü kullanma alanı düzenlemesi getirdiği öne sürülüyor. 
HASTANE YAPILMAYACAK
8.200 m2 kapalı alana sahip, 100 yataklı hastanenin kapatılmasının ardından yıkım kararının da alındığı ve yıkım çalışmalarının başlayacağı öğrenilirken, peş peşe yapılan açıklamalar ise Kartal halkının kafasını karıştırdı. AK Parti İlçe Başkanı Nimet Gündoğdu, alan içinde yer alan tarihi binaların korunarak, diğerlerinin yıkılıp yerine yeni bir hastanenin yapılacağını söyledi.  Gazetemize konuşan Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan’da kendilerine yerin boşaltılması yolunda talimat geldiğini ve boşalttıklarını vurgulayarak, mevcut binaların deprem özürlü olduğunu, araziye yeniden hastane yapılacağını kaydetti.
ARAZİ ŞARTLARA UYGUN DEĞİL
Kartal Kaymakamlığı ise AK Parti ilçe Başkanı Nimet Gündoğdu ile Başhekim Prof. Dr. Recep Demirhan’ın  “Hastane yapılacak” açıklamalarının çürüttü. Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan görüşmelerde arazinin hastane yapılması için aranılan şart ve normlara uygun bulunmadığını dile getiren Kaymakamlık, “Araziye yeni bir hastane yapılması için Sağlık Bakanlığı ile görüşüldü. Arazinin büyük bir bölümünün SİT alanı içinde kalıyor. Buralara dokunulması mümkün değil, Anıtlar kurulu izin vermiyor. Kalan bölümü de hastane için yeterli bulunulmadığı söylendi. Bakanlık tarafından ileri de buraya Aile Sağlık Merkezi yapılabileceğini öğrendik, ancak bu da henüz belli değil” dedi. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ