Gazete Hakimiyet

İzleyiciler “Nefret ve Kin kustular”

İzleyiciler “Nefret ve Kin kustular”

14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimler öncesinde Kartal Belediyesi büyük bir skandala imza attı. Belediye Ramazan ayı içinde gerçekleştirdiği etkinliklerde “Orta oyun” sahneleriyle İslam’a ve Osmanlıya kin kustuğu iddia edildi.
CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet, DEVA ve Gelecek partileri ise millet ittifakı kurarak, camileri ahıra çevirme ezanı değiştirme, âlimleri asma, başörtüsünü yasaklama iddialarının partisinin üzerinde  bıraktığı izleri silmeye çalışarak “helallik” isteyerek muhafazakar kesimin oylarına talip olurken  Kartal Belediyesi’nde “ortaoyun” skandalı patlak verdi. Yıkılan Kaymakamlık binasının yerine yapılacak olan Cami’nin yapımını engellemek için ETAP 1 projesine itiraz eden Kartal Belediyesi, bu kez de Ramazan ayı içinde düzenlediği etkinliklerde Osmanlı dönemini ve İslamiyet’i hedef aldı.
ÜSTELİK RAMAZAN AYINDA
Kartal Belediyesi’nin Ramazan ayı içinde çocuklara yönelik olarak etkinlik düzenledi. Kültür Merkezlerinde düzenlenen organizasyonda Osmanlı dönemine ait kıyafetlerin de giyildiği gösterimlerde çocuklara anlatılan hikayelerde “kadı”ların rüşvetçi-hırsız, çarşaflı kadınların da “dolandırıcı” olarak lanse edildiği iddia ediliyor. Gösterim esnasında anlatılanlara tepki gösteren bir çok ailesinin salonu terk ettiğini dile getiren ve devlet memuru olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir izleyici “Gösterim esnasında anlatılan hikayelerde tamamen Osmanlı dönemi hedef alınırken, İslamiyet’e duyulan kin ve nefretleri de gün ışığına çıkartılıyor. Anlatılanlar ile tarihimiz ve ecdadımız bir öcü gibi çocuklarımıza anlatılıyor. İzleyicilere “Eskiden böyle oluyordu, böyle şeyleri değiştirmek bizim elimizde” gibi siyasi söylemlerle propaganda yapılıyor. Oraya sadece CHP’liler değil, her kesimden aileler çocuklarıyla birlikte eğlenmeye geliyorlar. Belediye yönetimi sadece bir kesime hizmet etmiyor. Bunun adı oyun veya hikaye olamaz. Bu tür faaliyetlerde anlatılan hikayelerin senaryoları kontrol edilmiyor mu?” dedi.
TARİHSEL BİR SÜREÇ
Belediye Kültür İşleri Müdürü Umut Veli Develi ile sergilenen oyunun çok tartışıldığını ifade ederek “Meddah anlatımlarında her hangi bir şey yok. Ancak “Orta oyunlar” tarihsel olarak Osmanlı dönemine aittir. O dönemde açık kadın yoktu. Tamamen tarihsel bir süreç anlatıldığı için çarşaflı kadınlar yer aldı. Kapalı veya açık kadınlarımızla alakası yoktur” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ