Gazete Hakimiyet

Dosya sayısı artıyor

Dosya sayısı artıyor

Türkiye’de son yıllarda etkisini daha da ağır bir şekilde hissettiren ekonomik kriz vatandaşın icralık olmasına da neden oldu. İcra dairelerindeki toplam dosya sayısı 21 milyon 328 bine yükseldi. Sadece 2023’te Kasım’a kadar 3 milyon 830 bin 149 kişi icra takibine girdi. Bu icralık yoğunluğu yeni yılın ilk günlerinde de hız kesmeden sürdü. Sadece yılın ilk 5 gününde icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı 134 bin 515’i buldu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra dairelerindeki toplam dosya sayısının 21 milyon 328 bine yükseldiğini açıkladı. Gürer, bankalara ve varlık yönetimi şirketlerine borçlarından dolayı icra takibi başlatılan yurttaşların her geçen gün arttığına dikkat çekti.

2023 yılının Ocak- Kasım döneminde 1 milyon 197 bin 35 kişinin kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bankalar tarafından icra takibine alındığını kaydeden Gürer “Hem bankalar hem de varlık yönetim şirketleri tarafından borcu yüzünden takip edilenler tek kişi sayıldığından takipteki toplam vatandaş sayısı Kasım 2023 sonu itibariyle 3 milyon 830 bin 149 kişi olarak hesaplanıyor” bilgilerini paylaştı.

Gürer, 1 ve 5 Ocak 2024 tarihlerinde icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının ise geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 9,9 oranında artarak 134 bin 515 olduğuna da dikkat çekerek, “UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 5 Ocak itibariyle 21 milyon 328 bin oldu” dedi.

‘YEREL SEÇİM SONRASI DAHA DA ZOR’

Yazılı açıklamasında yerel seçim sonrasına da işaret eden Gürer şunları söyledi: “Milyonlarca insanın icra takibinde olduğu bir ülkede, sürekli artan yoksullaşma ile karşı karşıyayız. Sofradan ekmek eksilmeye devam ediyor. Yeterli beslenemeyen aile sayısı artıyor. 4 milyon hane sosyal yardımla yaşıyor. Yatağa hiçbir çocuk aç girmesin derken bu iktidarın eseri olarak aileler yatağa aç girer duruma düşürüldü. AKP iktidarlarının yanlış ekonomi politikaları ile yaratılan denge bozukluğu bu zihniyetle düzelmesi zor görülüyor. Daha çok kemer sıkma dönemi sürecek. Kamu varlıklarından sonra kamu arazilerinin satışı da durmuyor ama denge tutmuyor. Elinde imar planı yapma yetkisi de bulunan özelleştirme idaresinin 2023 yılında yaptığı 180,9 milyon dolarlık özelleştirmenin 179,1 milyon dolarlık kısmını taşınmaz (arsa-arazi) satışları oluşturdu. 2022 yılında yapılan 504 milyon dolarlık özelleştirmenin de 441 milyon dolarlık kısmını taşınmaz satışından elde edilmişti. Kamu varlıklarında elde ne kaldı ise satmaya devam eden iktidar bir yandan da sürekli zam ve vergi ile gelir sağlamaya vatandaştan almaya devam ediyor. Akaryakıt, gübre ve yem gibi önemli tarımsal üretim girdilerine gelen vergi ve zamlar ile fiyatlar artıyor. Bu sürecin gıda maliyetlerini artıracağı için de rafta ürün fiyatlarına kısa süre sonra yeni artışlar yansıyacak.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ