Gazete Hakimiyet

Yeni düzenleme yürürlükte

Yeni düzenleme yürürlükte

İkinci el otomobiller için yürürlüğe girmesi planlanan 6 ay 6 bin kilometre sınırı bugün itibariyle uygulanmaya başladı. Yürürlüğe giren uygulama sonrasında rent a car ve Oto Galeri sahipleri 6 ay ve 6 bin kilometre sınırını geçmeyen araçların satışını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapamayacak. Ticaret Bakanlığı olayla ilgili incelemelerini üç farklı kanal üzerinden gerçekleştirecek. İşte yeni düzenleme hakkındaki tüm detaylar…
İkinci el otomobil satışları ve arazi taşıtlarının satışı için yeni düzenleme bugün itibariyle yürürlüğe girdi. 6 ay ve 6000 kilometre sınırı getiren düzenleme birçok kişinin dikkatini de yer alıyor. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenleme kapsamında 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen araçlar artık satılmayacak. 16 Ağustos 2022 tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan kişiler için tescil edilen otomobillerin satışları dün itibari ile sonlandı. Bugün itibariyle yeni düzenlemeye geçilirken 1 Temmuz 2023 tarihine kadar araçlar için 6 ay ve 6bin kilometre sınırı uygulamaya konuldu. Denetimler bugün itibariyle başladı. İşte yeni düzenleme hakkındaki tüm detaylar…
İKİNCİ EL ARAÇLAR İÇİN DENETİM BAŞLADI
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimler üç farklı kanal üzerinden gerçekleşmektedir. Türkiye Noterler Birliği tarafından ticaret Bakanlığına iletilen ikinci el motorlu kara taşıtları ile ilgili kayıtlar günlük olarak takibi olunacak. Bugün itibarıyla sistem üzerinden günlük olarak 6 ay ve 6 bin kilometre altında bulunan araçların satışlarının önüne geçilmesi için takip ve kontrol işlemleri gerçekleştirilecek. Yetki belgesi bulunan ve ikinci el motorlu taşıt satışı ile uğraşan kişiler pazarlama ve satış kısıtlama dahilinde yer alan yeni düzenleme ile satışa uygun olmayan araçların satışını yapması durumunda para cezası ödeyecek. Ticari faaliyet kapsamında yer alan yetki belgesi olmadan doğrudan veya vekâleten satış gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay ve 6000 Kilometrenin altında yer alan araçların satışını yaptığının tespit edilmesi üzerine cezai işlem uygulanacak.
DÜZENLEMEYE UYGULAMAYANLAR HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILACAK
Gerçekleştirilen incelemeler doğrultusunda ticari ifade kapsamında yapıldığı tespit edilen ve uygun bulunmayan satışlar için gerçek veya tüzel kişilere idari para cezası verilecek. Bununla birlikte yetki belgesi bulunmadan ikinci el motoru kara taşıtı ticari faaliyetinde bulunan kişiler için de idari para cezası uygulanacak.

Satış kayıtları üzerinden yapılan denetimlerde ise ekspertiz raporu alma ve bu raporuna notere bildirme yükümlülüğü de kontrol edilecek.Yetki belgesi bulunan ya da bulunmayan kişilerin ticari faaliyet kapsamında Otomobilde arazi taşıt satışı yapması durumunda her satış için en az 3 gün önce ekspertiz raporu alması ve bu raporu noter satışı sırasında notere bildirmesi gerekmektedir. Satış kayıtlarında Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde kurallara uygun bulunmayan satışlar için idari para cezası verilecek.

İŞYERLERİ DE DENETİM ALTINDA TUTULACAK

Bugün itibariyle uygulamaya alınan yeni yönetmelik kapsamında Ticaret İl Müdürlükleri tarafından 81 ilde bulunan oto galericiler, araç kiralama firmaları ve yetkili bayiler de işyeri denetimi gerçekleştirilecek. Bu denetimlerde 6 ay ve 6 bin kilometre altında araç satışı yapılmaması için pazarlama ve satış faaliyetleri inceleme altına alınacak.

Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimleri belirli aralıklarla yapılması ve tüm işletmelerde uygulanma işlemi gerçekleştirecek. Yeni düzenleme ile getirilen 6 ay 6 bin kilometre sınırlaması kapsamında yapılan satış ve pazarlama işlemlerinde şikayetler de Ticaret İl müdürlükleri tarafından işleme alınacak.

Denetimler kapsamında işletmelerin uygun olmayan satış yaptığı tespit edilmesi halinde durum tutanak altına alınarak düzenlemeye aykırı olan durumlar belgeleri ile birlikte Ticaret Bakanlığına bildirilecek.

İLANLARDA YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

İnternet siteleri üzerinden yapılan araç satışları için de denetlemeler yapılacak. İlan sitelerinde pazarlaması yapılan taşıtlar için sitelerden alınan bilgiler pazarlama ve satış faaliyetleri yakından takip edilecek. İlanlar üzerinden satışı yapılacak olan araçların yeni düzenlemeye uygun olmadığının tespitinin yapılması durumunda Bakanlık tarafından idari para cezası uygulanacak. İlanlar üzerinden yapılan satışlarda oto galericiler, araç kiralama firmaları, yetkili bayiler ve ticari faaliyet kapsamında bulunan tüm gerçek ve tüzel kişilerde yeni düzenlemeye tabi tutulacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ