Gazete Hakimiyet

TOPLU MEZARLIK!

TOPLU MEZARLIK!

Olası bir deprem yada afet sırasında Kartallıların toplanma alanı olarak kullanılacak yerler standartların dışında. Adeta can pazarının yaşanılacağı alanlar arasında çürük okul binaları, cami bahçeleri ve çöplük alanları yer alıyor…
Hasan DEMİR
Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ile Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ildeki deprem felaketinin ardından Türkiye hayatını kaybeden hayatlara ağlarken, bir yandan da beklenen Marmara depremi tartışılırken gözler Kartal’da bulunan toplanma alanlarına çevrildi.  Sadece deprem esnasında değil, sel, deprem, yangın gibi bütün doğal afetler esnasında meydana gelen afet ve acil durumlar sonrası geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanların oluşturulması hayati önem taşıyor.

243 ALAN VAR AMA
Acil ve afet durumlarında vatandaşların toplanma alanı olarak belirlenen yerlerin yeterliliği, güvenliliği ve erişebilir olup olmadığı sorularını akıllara getirdi. Gazeteniz Hakimiyet Kartal’da bulunan toplanma alanlarını tek tek gezerek, yerinde inceledi. Yaşanılacak felaketlerde halkın bir arada toplanması amacıyla Kartal Belediyesi’nden 243 yerin belirlendiği resmi internet sayfasında yer alıyor. Belediye’nin sosyal tesisleri, futbol sahalarının da içinde bulunduğu toplanma alanlarının bir çoğu AFAD’ın açıkladığı kriterlerin dışında kalırken vatandaşlara güven vermiyor.

ARALARINDA NE ARARSAN VAR!
Kartal genelindeki 60 okul, 19 cami bahçesi de  toplanma alanlarının içinde yer alıyor. Depreme dayanıksız olduğu için geçen hafta tahliye edilen Hüseyin Ağırman Mesleki Teknik Lisesi ile Yıldız İşçimenler İlkokulunun bahçesi de afetlerde toplanma alanı olarak belirlenen yerler arasında. Ayrıca Uğur Mumcu Mahallesi’nde bir dönem çöplük alanı olarak kullanılan ve daha sonra ıslah edilerek, yer altındaki gazın çıkması için gaz yakma tesisi kurulan ve bacaların bulunduğu üstelik heyelan tabelasının bulunduğu alan içinde yapılan Adnan Kahveci Parkı da afet toplanma alanı.

ALANLARDA CAN PAZARI YAŞANILACAK
İBB ve Kartal Belediyelerinin vurdum duymazlığı nedeniyle ilçe halkı olası bir depremde felaketten kaçarken, felaketin adeta pençesine itiliyorlar. Sokak aralarındaki 20-30 kişinin bile zor sığacağı küçük parkların dahi toplanma alanı yapılan Kartal’daki alanların etrafları da yıkılabilecek nitelikteki binalarla çevrili.  Vatandaşlara güven vermeyen afet toplanma alanlarına ulaşım yolu olarak planlanan pek çok güzergâh da sağlıklı değil. Olası bir facia da mevcut yollar nedeniyle hiçbir yetkilinin ulaşamayacağı ve yardımın dahi ulaştırılamayacağı kadar kötü durumda. Listede yer alan afet toplanma alanları büyük bir faciaya davetiye çıkarırken, olası bir deprem de çevrelerinde bulunan yüksek katlı binaların yıkılması halinde adeta can pazarı yaşanılacak.

FİZİKİ YETERLİLİKLERİ YOK
“Türkiye Afet Müdahale Planı” kapsamında belirlenen ve hiçbir tanesi yönetmeliğe uymadığı Kartal’daki alanların en büyük sorunlarından biri de fiziki açıdan yetersiz olmaları. Bir çok toplanma alanın alt yapısı bu duruma uygun olmamasıyla dikkat çekiyor.  Geçici barınma merkezlerinin kurulabileceği nitelikte bulunmayan alanlarda elektrik, su, ısınma, duş, tuvalet, iletişim  gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği altyapısı dahi bulunmazken afet müdahale merkezi ile iletişimi sağlayacak sistemler de yok. Sağlık hizmetlerinin verilemeyeceği durumda olan toplanma alanları adeta Kartal’da S.O.S veriyor.

YERLERİNİ BİLE BİLMİYORLAR!
Afetlerden kaçarak toplanma alanlarına gelen vatandaşların diri diri mezara gömüleceği Kartal’daki alanların yerlerini vatandaşlar bilmiyor. Mahalle muhtarlarının da bilmediği alanlar ile ilgili olarak uzmanlar mevcut yerlerin nüfusu 500 bine dayanan Kartal için çok yetersiz olduğunu dile getirdiler. Kaymakam Abdullah Demir, Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i acilen önlem almaya davet eden uzmanlar, “Kartal’daki toplanma alanları sadece yönetmeliği yerine getirmek amacıyla belirlenmiş yerler. Kesinlikle buraları toplanma alanı yapılmaya uygun yerler değil. Buralarda oluşabilecek bir izdihamda vatandaşlar birbirlerini ezerler. Afetlerde kullanılabilecek alternatif yolların bile hali içler acısı. Afet merkezinden buralardaki vatandaşlara ulaşmak en azından 3-4 gün sürer. Kaldı ki; afetlerde bu yerler tamamen kullanılmayacak duruma gelecektir”diye konuştular. 
7 KRİTERE GÖRE BELİRLENİYOR
-Bölgedeki nüfus yoğunluğuna göre
– Alanın ulaşım ve tahliye edilme kolaylığı
– Alanın mümkün olduğunva engelliler ve yaşlılar ulaşımına uygun olması
– İkincil tehlikelerden uzaklığı
– Olabildiğince engebesiz düz arazilerde yer alması
– Konut alanlarına yakın olması fakat yapısal unsurlardan etkilenmiyor olması
– Su, tuvalet gibi temel ihtiyaç ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması.

Son yeşil alanları da betona gömdüler

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ