Gazete Hakimiyet

İBB’NİN SORUMSUZLUĞU

İBB’NİN SORUMSUZLUĞU

Kartal’ın Yakacık merkezinde bulunan anıt ağaç kaderine terk edildi.Bakımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan tarihi ağacın gövdesine ve dallarına aydınlatma araçlarının takıldığı görüldü.
Osmanlı Döneminde sayfiye yeri olarak kullanılan Yakacık 1700´lü yıllar sonrasına ait çok sayıda tarihi eserlerini barındırıyor. 1714 yılında dikimi yapılan ve o dönemden bu güne kadar ayakta kalmayı başarabilen bir çok tarihi anıt ağaca da bölge ev sahipliği yapıyor. Bu ağaçlardan bir tanesi de Yakacık Meydanın da eski çay bahçesinin içinde yer alıyor. Estetik görüntüsü, görkemli siluetiyle doğal yükselerek kentin doğal peyzajına büyük zenginlik katan  307 yıllık ağaç, Kartal Kaymakamlığının başvurusu üzerine 2005 yılında koruma altına alınarak Anıtlar Kurulu tarafından tarihi ağaç statüsünde tescil edildi.
TARİHE BÜYÜK SAYGISIZLIK
188 cm çapı, 27 metre boyu, 621 cm. gövde çevresiyle 307 yıldır ayakta kalmayı başaran ve Kartal’a gelen yerli, yabancı turistlerin de ilgi odağı olan tarihi anıt ağacın gövdesine ve dallarına koruma altına alan İBB tarafından çivi ve vidalarla dev aydınlatma projektörleri yerleştirildiği görüldü. Tarihi ağaçlara yapılan bu saygısızlığa tepki gösteren bölge sakinleri, ” Fiziksel, tarihi, folklorik ve mistik özelliği bulunan bu ağaç bölgemizin bir simgesidir. 305 yıllık bu tarihi anıt ağaca sahip çıkmak isteyen İBB, kendi elleriyle ağaç gövde ve dalına vidalarla çürümeye terk etti.  Bir kaç kez İBB’ye projektörlerin sökülmesi için başvuruda bulunduk ancak olumlu bir sonuç alamadık. Ağacın dev dalının altına yerleştirilen demir de çürüyor. Kartal’ın tarihine tanıklık eden bu ağaçtaki rezilliğe son verilmesini istiyoruz.  Ağacın sadece odun olarak görüldüğü ülkemizde, böylesine önemli ve yüzlerce yıla tanıklık etmiş canlı bir tarihe yapılan büyük saygısızlıktır. Bu tür ağaçlar kolay yetişmiyor. Üstelik bunu da İBB yapıyor”dediler.
DERHAL SÖKÜLMELİ
Uzmanlarda, bu ağaçların çok hassas olduğunu dile getiriyorlar. Anıt ağaçlara metal çakılmasının suç unsuru oluşturduğunu da dile getiren uzmanlar, “Anıt ağaçlar, doğanın kendilerine bahşettiği uzun ömürlerinden ötürü geçmişi geleceğe bağlayan değeri tartışılmaz zenginliklerimizdendir. Bu ağaçların korunması hem genç beyinlerde soya bağlılık duygularını geliştirmekte hem de doğa sevgisi ve çevre bilincinin kökleşmesine aracı olmaktadır. Böyle tarihimize ışık tutan ağaçları ne yazık ki, kendi ellerimizle görsel güzellikler için yok ediyoruz. Ağaçların gövdesine ve dallarına çakılan metaller ağaçların kısa sürede çürümesine neden olmaktadır. Ağaçlardaki vidalar ve çiviler derhal sökülmeli, vida ve çivilerin zarar verdiği yerler de tedavi edilmelidir. Üstelik koruması altındaki ağaçlara metal çakan İBB 5237 sayılı TürkCeza Kanununa göre suç işliyor” dediler .  

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ