Gazete Hakimiyet

Enkazdan kurtarılanlarda ‘crush sendromu’ tehlikesi! 

Enkazdan kurtarılanlarda ‘crush sendromu’ tehlikesi! 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan ve 10 şehirde on binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremin ardından enkazlarda arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan kurtarılan kişilerde görülen crush (ezilme) sendromu müdahalenin gecikmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. İşte, crush sendromu belirtileri…

Kahramanmaraş’ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 17 bin 674 kişi hayatını kaybetti, 72 bin 879 kişi yaralandı. Suriye’den Ankara’ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25’te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Sağlık Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD ile koordinasyon halinde olan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, göçük altından kurtarıldıktan sonra crush (ezilme) sendromu yaşayan hasta sayısının bugün itibarıyla 800 civarında olduğunu belirtti.

“YAKLAŞIK 10-11 SEANS DİYALİZE İHTİYAÇ DUYULUYOR”

Vakıf Başkanı Erk, “Crush sondromu yaşayan 800 civarındaki hastanın akut tedavisi için yaklaşık 10 bin seanslık diyaliz kitine ihtiyaç duyuluyor. Geçici katater (damar giriş yolu) ile 2 bin seanslık diyaliz malzemesi bağışını vakıf olarak üstlendik. İlk 500 seanslık malzemeyi İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bugün teslim ettik. Crush sendromu yaşayan bir hastanın tedavisi için yaklaşık 10 -11 seans diyalize ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Erk, “Göçük altında kalmaya bağlı oluşan crush sendromlu hastaların yanı sıra kronik böbrek yetmezliği hastalarının aksayan diyaliz tedavilerini gerçekleştirebilmeleri için vakfımız gereken tüm çalışmaları yürütüyor. Deprem bölgesinden gelen yoğun diyaliz merkezi arayışı talepli telefonlara tek tek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yakın illerdeki diyaliz merkezlerine yönlendirme, diyaliz merkezlerine transferlerine araç sağlama konusunda bölge imkanlarının el verdiği ölçüde lojistik desteklerimizle hastalarımızın yanında oluyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ