Gazete Hakimiyet


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde onaylanan ve Kartal’ın geleceğini belirleyecek olan merkez planlarının çıkarılması için CHP’li bazı belediye meclis üyelerine tablet ve bilgisayar dağıtıldığı iddiası ortalığı karıştırdı. CHP’li üyelerin aldıkları telefon ve tablet karşılığında Kartal’ın kaderini belirleyecek olan merkez imar planlarında ticaret alanını yüzde 60’a çıkarıldı.  
6 MAHALLENİN KADERİ
Soğanlık Orta, Cumhuriyet, Esentepe, Çavuşoğlu, Kordonboyu, Yunus ve Topselvi olmak üzere 6 mahalleyi içine alan 260 hektarlık Merkez planları ilk olarak 2015 yılında İBB’nin gündemine geldi. İBB’de kabul edilmesine rağmen uygulanması yılan hikayesine dönen ve kangrenleşen İmar Planları Mart ayı oturumunda yeniden gündeme taşındı. İBB’de grupları bulunan partiler 17 Martta gerçekleşen Meclis toplantısında, Kartal 1/1000 Kartal Merkez Uygulama İmar Planlarını oy birliği ile kabul etti. “Zaha Hadid” planları olarakta bilinen Merkez uygulama imar planı kapsamında bölgede 60 adet park alanı, biri hastane 2 Sağlık tesis alanı, 6 İlkokul, 3 Ortaokul, 2 lise, 4 Cami Alanı yer alıyor. Ayrıca aynı planlar içinde 5 Anaokul, 4 Belediye Hizmet Alanı, 1 Kapalı Spor salonu, 2 adet Kültürel tesis Alanı, 1 Sosyal Tesis Alanı, 2 Teknik Altyapı Alanı ve Otopark Alanları ile yeni yollar yer alıyor.
YÜZDE 60 KONUT YÜZDE 40 TİCARET ALANI
İlk adımı 1990’lı yıllarda atılan ve bu süre içinde Mehmet Ali Büklü’de dahil olmak üzere üç ilçe belediye başkanı gören imar planları Arif Dağlar döneminde “Zaha Hadid” projesi olarak yeniden gündeme taşındı. Ancak dönemin CHP’li Belediye Meclis üyeleri tarafından dava açılması üzerine proje iptal edildi. CHP’li Altınok Öz döneminde raftan indirilen merkez planları bu kez  Kartal Belediye Meclisinde yüzde 60 konut yüzde 40 ticaret alanı olarak onaylandı. Büyükşehir Belediye Meclisinde ilk 2015 yılında kabul edilen imar planları Kartal Belediyesi ile merkezi hükümet arasında anlaşmazlıkların kurbanı olurken şimdiye kadar hayat bulmadı.
RANT ÜZERİNE RANT
İmar planları son olarak İBB’nin Mart 2022 oturumunda yeniden gündeme geldi. Ancak daha önce yüzde 60 konut, yüzde 40 ticaret alanı olarak onaylanan imar planlarında “rant” ön plana çıkarılarak
yüzde 40 konut, yüzde 60 ticaret alanı olarak AK Parti ve CHP’lilerin oybirliğiyle İBB’den onaylandı. Tamamen Ranta yönelik hazırlanan imar planlarıyla ilgili olarak Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer “İmar Rantı Ya susturur, ya konuşturur” başlıklı yazısında şok iddialarda bulundu. Bayer,  17 Mart 2022 günü İBB Meclisi’nden geçen imar planı tartışmalarının bitmediğini dile getirdiği yazısında, AKP Meclis grubunda plana karşı itirazlar yapıldığını eleştirildiğini ancak CHP grubunda plan değişikliğine tek bir soru sorulmadan ‘Evet’ denildiğini dikkat çekti.
KARTAL BU KADAR UCUZ MU?
200-300 dönüm büyüklüğündeki özel mülkiyetlerin işine yarayan ancak, ihtiyaç sahiplerine pek bir yararı dokunmayacak imar planlarının onanması için CHP’liler hakkında şok iddialarda bulunan Bayer, Kartal Belediye Meclisi’nde bir üst ölçekli planda ticaret alanları yüzde 60, konut alanı yüzde 40 olarak onanması gerektiğini hatırlatarak, AK Partililere her defasında “İstanbul’a ihanet ettiniz” diyen CHP sözcülerinin bu planlar karşısında sus pus olduklarını vurguladı. İmar Komisyonu’nun CHP’li üyelerine telefon ve tablet dağıtıldığını öne süren ve haber kaynağının bir siyasi olduğunu dile getiren Bayer’in bu yazısı ilçe gündemine ise bomba gibi düştü. Kartal’ın telefon ve tablet karşılığında pazarlanarak sermayeye peşkeş çekildiğini iddia edilirken, AK Partili Adnan Zeki Bostancı’nın  başkanlığını yaptığı  imar ve bayındırlık komisyonunda 5 AK Partili 3 ise CHP’li Belediye Meclis üyesi yer alıyor.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ