Gazete Hakimiyet

SGK Uyardı

SGK Uyardı

16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Kartal SGK Merkez müdürlüğü basın toplantısı düzenledi. Maltepe’de bulunan Şehit  Erol Olcak Kampüsün de düzenlenen toplantıda SGK Kartal Merkez Müdürü Muzaffer Kaba ve Müdür yardımcıları gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle gerçekleştirecekleri etkinlikler ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kartal SGK Merkez Müdürü Muzaffer Kaba, kurum olarak elde ettikleri gelirlerle emeklilerin de maaşlarını ödendiğini söyledi. Bu noktada hazineden yardım da aldıklarını dile getiren Kaba işverenleri ise kayıt dışı işçi çalıştırmamaları için uyarılarda bulundu. Kadıköy ile Tuzla arasında hizmet verdiklerini dile getiren Kaba, kurum olarak internet üzerinden de hizmet verildiğini hatırlatarak İstanbul genelinde 32 SGK merkezinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
KAYIT DIŞI İSTİHDAM
En büyük sorunun kayıt dışı istihdam olduğuna dikkat çeken Kaba, kurum olarak hem işverenin hem de çalışanın haklarını koruduklarının da altını çizdi. İşverenlerin kayıt dışı personel çalıştırmaları halinde ağır cezalar ile karşı karşıya kaldıklarını da vurgulayan Kaba, ” Kayıt dışı istihdamda her iki tarafta mağdur oluyor. Çalışanlar sonradan dava açarak işvereni daha da mağdur edebiliyorlar. Bunun için işverenlerimizin kayıt dışı istihdam yolunu bırakmalarını ve teşviklerden yararlanmalarını istiyoruz”diye konuştu.
SAHTE SİGORTALILIK
Kurum Müdür Yardımcısı Sevin Lale Toprak ise önemli bir konuya değinerek, son yıllarda sahte işyerlerinde sahte sigortalılığın arttığını belirterek vatandaşları uyardı. Merdiven altlarında kurulan şirketlerin para karşılığında vatandaşları çalışmadıkları halde para karşılığında sigortalı gösterildiğini dile getiren Toprak, büyük mağduriyetlerin yaşandığını söyledi. Konu ile ilgili bilgi veren Toprak “Merdiven altlarında paravan olarak kurulan şirketlerin sayıları son günlerde çok arttı. Bu işyerlerinin maliye ve SGK kayıtları olmasına rağmen, çalıştırmadıkları insanları sigortalı göstererek bunun karşılığında gelir elde ediyorlar. Bu işyerlerinde 500 kişiye kadar sigortalı bildirimi yapılıyor. Denetimlerde işyeri var, ancak çalışan yok. Bunun tespiti halinde sigortalının emeklilik de dahil olmak üzere tüm hakları iptal ediliyor. Ayrıca ödenen tüm haklar faiziyle birlikte sigortalı görünen kişiden tahsil ediliyor. Özellikle hırdavat, inşaat sektöründe bu olaylar gerçekleşiyor. Yakalandıklarında ayrıca haklarında nitelikli dolandırıcılık suçlarından dava açılıyor. Vatandaşlarımızın bu tür işlere girmemelerini ve dikkatli olmalarını istiyoruz”dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ