Gazete Hakimiyet

“KOTALAR BİZİ YILDIRAMAZ”

“KOTALAR BİZİ YILDIRAMAZ”

CHP Kartal Kadın Kolları, uygulamadan kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi için bir araya geldiler. Kartal’da ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmediklerini dile getirdiler.
Maltepe de düzenlenen miting öncesinde Kartal ilçe binası önünde basın açıklaması yapan CHP’li kadınlar, İstanbul valiliğinin verdiği bin kişilik miting kararını ise eleştirdiler. Kotaların kendilerine dar geldiğini dile getiren CHP’li kadınlar, “İstanbul’da toplanan kız kardeşlerimizle dayanışma içerisindeyiz. Biz kadınlar, kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Tek adam rejiminin 20 Mart 2021 tarihinde, gece yarısı açıkladığı İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız”dediler.
SAYILI GÜNLER KALDI
Hukuksuz kararın iptali için danıştaya başvurduklarını vurgulayan CHP’liler, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih tarihinin 1 Temmuz olduğu belirtilerek, bunun açıkça yargıya talimat niteliğinde olduğunu kaydettiler. Yargının acilen hukukun üstünlüğünü gösteren bir kararı almasını da isteyen kadınlar, “Meclis’teki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasa’ya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin. Danıştay bu hukuksuzluğa “Dur!” demek için daha neyi bekliyor? Kadınlar her gün katledilirken, şiddete uğrarken, böylesine önemli bir davayı rutin bir dava gibi ele alamazsınız. İnsan haklarıyla ilgili bir davada, her dakika çok değerlidir. Siz ise, 63 gün sonra ancak savunma istemeye karar verebildiniz. 1 Temmuz geçtikten sonra, karar verseniz ne olacak? Üstelik bu karar hukuka aykırılık yönünde olursa, uluslararası bir skandala imza atmış olacaksınız. Davayı yürütüş şeklinizden, talimata boyun eğdiğiniz anlaşılıyor. Bir çağrı da Venedik Komisyonu’na yapıyoruz: Fesih kararının yürürlüğe girmesi için açıklanan 1 Temmuz tarihi ertelenmelidir. Çünkü Türkiye’de tek adam rejiminin talimatı ile işleyen hukuk sistemi ağır ve hantal! Danıştay’a yaptığımız başvuru henüz sonuçlanmadı. Savunma için iki ay bekleyen Danıştay’ın, fesih kararı yürürlüğe girene kadar karar mekanizmasını çalıştırmayacağı görülüyor. Bu nedenle, fesih kararının yürürlüğe giriş tarihi iç hukuk yolları tükenene kadar ertelenmelidir”dediler.
DEVLET TEMİNATI ALTINDA
Erkek şiddetini ve çocuk istismarını önlemenin şiddet faillerini yargılamak, devletin anayasal yükümlülüğü altında olduğunu hatırlatan Kadınlar, “Bu yükümlülükten kaçamazsınız! Biz, icracı bir konumda olmamamıza rağmen, sözleşmenin gereklerinden birini hayata geçirdik ve Yaşam Hak projemizi başlattık. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, kadına yönelik şiddeti durdurmak ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak amacıyla, Genel Merkezi’mizde 7/24 faaliyet gösteren bir çağrı merkezi kurduk. 444 82 85 numaralı hattımız kanalıyla şiddet mağduru kadınlara, istismara uğrayan çocuklara ve ailelerine, 81 ilde hizmet veriyoruz”dediler. (Foto: İfaget ÇAKI)

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ