Gazete Hakimiyet

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından yapılan düzenlemeler kapsamında askeri hastaneler kapatılarak, Sağlık Bakanlığı’na devredilmiş, tabip subay yetiştirilmesine son verilmişti. Tabip subay ihtiyacı, Millî Savunma Bakanlığı (MSB) ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol ile Sağlık Bakanlığı’nca görevlendirilen sivil doktorlar aracılığıyla karşılanmaya çalışılıyor. Askeri birliklerde geçici görevlendirilmeyle atanan sivil doktorlar, bağlı bulundukları birliklerle sınır ötesi bölgelere götürülüyordu.
CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul birinci bölge milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bu konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için soru önergesi verdi. İlgezdi, “Sınır ötesi operasyona gönderilen bir hekimimizin bölgede yaralanarak felç kaldığı, bir başka hekimimizin de hem sınır ötesi operasyona gönderildiği hem de görev yeri dışında ilaç yazdığı için para cezası aldığı iddia ediliyor. Bu hekimler tabip subay değil, siviller; ayrıca harp eğitimi de almamışlar. Hem askeri hastaneleri kapatıyorsunuz hem de sivil hekimlerimizi sınır ötesine göndererek hayatlarını tehlikeye atıyor, ikinci askerlik yaptırıyorsunuz. Orada felç kalan hekimimizin hesabını kim verecek?” dedi.
GATA’nın öneminin her geçen gün daha fazla anlaşıldığını ifade eden İlgezdi, “Ülkemizin yüz akı kurumlarından biri olan GATA’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasını 6 yıl önce yanlış bulmuştuk şimdi de fikrimiz aynı. Askeri hekimlik, zannettikleri gibi bir şey değil. Bu sebeple askeri hekimliğin yok edilmesi alınan en yanlış kararlardan biriydi. Bütün NATO üyesi ülkelerin ordularında askeri hastane ve tıp eğitim kurumları vardır. NATO dışında da orduları olan bütün ülkelerin askeri hekimlik kurumları vardır. Biz askeri hekimliği bitirerek neye hizmet ettik? Harp eğitimi almış bir hekim ile sivil hekimin yaraya müdahalesi farklıdır. Umarız askeri hastaneleri tekrar açma konusunu tekrar düşünürler ve yanlışlarından dönerler.”
Geçici görevle görevlendirilen ve sınır ötesi operasyonlarda görev aldıkları sırada yaralanan doktorların isimlerini de veren İlgezdi, verdiği soru önergesinde ise şunları gündeme taşıdı.  
Askeri hastanelerin kapatıldığı tarihten bu yana, Millî Savunma Bakanlığı ile Bakanlığınız arasında tabip subay görevlendirmek amacıyla kaç protokol imzalanmıştır?
Askeri hastanelerin kapatıldığı tarihten bugüne kadar, kaç sivil hekimimiz sınır ötesi operasyonlarda görevlendirilmiştir?
Sivil hekimlerimiz, askeri birliklerde görev yapmadan önce, harp cerrahisi eğitimi almakta mıdır?
Sözleşmeli bir hekimin, Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı’na geçici olarak görevlendirilerek TSK’nın Kuzey Irak’taki üs noktalarından birine gönderildiği, görev sırasında bir askerin silahından çıkan kaza kurşunuyla yaralandığı ve felç geçirdiği bilgisi doğru mudur?
Bu bilgi doğru ise bakanlığınız, hekim ile irtibata geçmiş midir? Sivil olduğu halde askeri birlikte görevlendirilen ve görevi sırasında yaşadığı olaydan dolayı felç geçiren hekimle ilgili bakanlığınız nasıl bir yol izleyecektir?
Görevlendirildiği birlikle, sınır dışı görevine giden başka bir hekime, yazdığı ilaçlardan dolayı SGK tarafından “Görev yeri dışında ilaç yazdığı” gerekçesiyle para cezası kesildiği iddiası doğru mudur?
Doğru ise bakanlığınızca hekimi görevlendirdiğiniz halde, SGK’nin ‘görev yeri dışı’ ibaresiyle ceza kesmesinin nedeni nedir?
Askeri birliklerde görevlendirilen hekimlerin rızası alınıyor mu? Görevlendirilen hekimlere adeta ikinci askerlik yaptırılmasıyla ilgili bakanlığınızın görüşü nedir?
Asker hastaneleri tekrar açmak için Millî Savunma Bakanlığı ile bir çalışmanız var mıdır?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ