Gazete Hakimiyet

Haziran kira artış oranı duyanları şoke ediyor. Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren Haziran ayı kira artış oranı TÜİK tarafından açıklandı. Kiracıları kara kara düşündürecek gelişme ile Haziran ayında kiracılar neredeyse ödedikleri kiraya yarı yarıya zam yapmak zorunda kalacaklar.
Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakam aynı zamanda Haziran ayı kira artış oranlarını da veriyor. Nisan ayında yıllık enflasyon oranını yüzde 69.97 olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu sabah Mayıs ayı enflasyon oranlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre bile Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 73.50 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ise Mayıs ayındaki aylık bazdaki Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi’ni yüzde 2,98 olarak açıklamıştı.
HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 40’A DAYANDI
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayı kira artış oranı yüzde 39.33 oldu. Neredeyse kira artış oranının yüzde 40’a dayandığı Haziran ayında kiralarını arttırması gereken kiracılar şimdiden kara kara düşünüyor.

Haziran ayında oturdukları meskenin ve ya işyerlerinin kirasını arttırması gereken vatandaşlar eğer 1000 lira kira veriyorlarsa yüzde 39.33’lük artışla kiralarına 393 lira 30 kuruş zam yapmaları gerekiyor. Zamlı kira Bin 393 lira 30 olacak.

Eğer 2 bin lira kira veriliyorsa yine yüzde 39.3 zam oranı ile 786 lira 60 kuruş zam yapılacak ve Temmuz ayında 2 bin 786 lira 60 kuruş zamlı kira verilecek.

FAHİŞ ARTIŞLARDAN CANI YANANLARA SABİT ORAN FORMÜLÜ

Normalde kira artışları her yıl kiralamanın başladığı tarihte yapılıyor ve kira artışında 12 aylık Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi yani TÜFE dikkate alınıyor. TÜİK 2022 yılı Haziran ayı kira artış oranını yüzde 39.3 olarak açıkladı. Enflasyon oranındaki yükselişle paralel olarak yükselen kira artış oranları kiracıların canını sıkıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptıkları çalışmalar ile kira artış oranlarını TÜFE’ye göre değil sabit bir orana göre ayarlayacaklarını açıklamıştı. Bekir Bozdağ sabit oran düzenlemesinin geçici olduğunu da belirtmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ