Gazete Hakimiyet


Günümüzde artan dolandırıcılık yöntemleri çok sayıda vatandaşın canını yakmış durumda. Peki dolandırıcılar telefon numaranızı kullanıp sizi nasıl dolandırabilirler? İşte bütün sorularınızın cevabı haberimizde saklı…

Dolandırıcılarla ilgili bir belgesel izlediyseniz, dolandırılmanın ne kadar kolay olduğunun farkındasınızdır. Hackerların, onlara para vermenizi sağlayacak pek çok yolu vardır. Ve bunun için gerçekten ihtiyaç duydukları tek şey sizin telefon numaranız. İşte dolandırılmanın dört yolu.

KİŞİSEL DETAYLAR

Bilgisayar korsanlarının telefon numaranızı kötüye kullanmalarının ilk ve en kolay yolu, hakkınızda daha fazla kişisel ayrıntı bulmaktır. Teknoloji uzmanları herkese kişisel bilgilerinizi sağlayabilecek birkaç web sitesi bulunduğunu söylüyor. Bu web siteleri bilgilerinizi satın alacak ve telefon numaranıza erişimi olan bilgisayar korsanlarına satacaktır. Bu, adresiniz, aile üyelerinizin adları ve adresleri, sabıka kaydınız gibi bilgileri içerebilir. Bilgisayar korsanları bu bilgileri şantaj, takip veya kimlik hırsızlığı gibi kötü amaçlar için kullanabilir.

hackers-telefoonnummer.jpg

NUMARANIZ YÖNLENDİRİLİYOR

Bir bilgisayar korsanının telefon planı sağlayıcınızı bulması oldukça kolaydır. Tek yapmaları gereken, bu sağlayıcıyı aramak ve sizmişsiniz gibi davranmak. Bu şekilde, telefon numaranızı telefonlarına yönlendirebilirler. Ardından, bir bilgisayar korsanının e-posta hesabınıza erişmesi oldukça kolaydır. Tabii ki, şifrenize sahip olmayacaklar, ancak buna ihtiyaçları yok. Ne de olsa: telefon numaranızla yapılan tüm iletişim onlara yönlendirildiğinde, tek yapmaları gereken ‘şifremi unuttum’ düğmesini tıklamaktır. Sıfırlama bağlantısı telefon numaranıza gönderilecek, ancak bilgisayar korsanının numaranıza erişimi olduğu için yine de görecekler. Bilgisayar korsanı e-postanıza erişir erişmez, oradan sahip olabileceğiniz diğer hesaplara erişmek kolay olacaktır.

YANILTMA

Muhtemelen bu terimin son zamanlarda ortalıkta dolaştığını görmüşsünüzdür. Sahtekarlık, birinin telefon numaranızı taklit edebileceği anlamına gelir. Bu, örneğin bankalarda da olur, bu nedenle, aslında bir dolandırıcıyken bankanız sizi arıyor gibi görünüyor. Ancak bir bilgisayar korsanı numaranızı ele geçirirse, anne babanızı veya kızınızı onlardan para istemek için ‘siz’ arıyormuş gibi gösterebilirler. Bu şu anda İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde gerçek bir sorundur ve suçlular, örneğin WhatsApp üzerinden şüpheli olmayan insanları hedeflemek için telefon numaralarını taklit eder.

basliksiz-6.jpg

KISA MESAJ DOLANDIRICILIĞI

Sahte telefon numaralarının yanı sıra ‘smishing’ veya sms phishing de artıyor. Bankanızdan veya pratisyen hekiminizden bazı kişisel bilgileri doldurmanızı veya onlara herhangi bir miktarda para ödemenizi isteyen bir sms alabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, dolandırıcılar güvendiğiniz biri gibi davranacak ve size kişisel bilgilerinizi veya kredi kartı bilgilerinizi mesaj yoluyla vermeniz için sizi ikna etmeye çalışacaklardır.
KENDİNİZİ NASIL KORURSUNUZ?

  • Sanal bir telefon numarası. Günümüzde numaranızı çevrimiçi paylaşmamak neredeyse imkansız. Tabii ki, numaranızı Facebook profilinizin önünde ve ortasında listelemek zorunda değilsiniz, ancak birçok web sitesi hesabınızı kaydettirmek için bir telefon numarası gerektirir. Ancak dijital gizlilik uzmanları buna karşı uyarıyor. Bunun yerine sanal bir numara kullanmayı önerir. Google Voice veya Burner ile oluşturmaları genellikle kolaydır. Bu sanal numara, gerçek telefon numaranıza yönlendirilecektir.
  • Bağlantılara asla tıklamayın. ‘Bankanızdan’ veya ‘doktorunuzdan’ bir metin aldınız mı? Gerçek görünebilirler, ancak emin olmak için: bunun gibi mesajlardaki bağlantılara asla tıklamayın. Bunun yerine, bankanızın veya pratisyen hekiminizin ofisinin resmi telefon numarasını arayın. Bu genellikle web sitelerinde bulunabilir. Bu telefon görüşmesinde, size bu mesajı gerçekten gönderip göndermediklerini kontrol edebileceksiniz . Büyük ihtimalle size bunun bir aldatmaca olduğunu söyleyeceklerdir.
  • Ekstra güvenlik. Bilgisayar korsanlarının telefon numaranızı kolayca yeniden yönlendirmesini önlemek için sağlayıcınızdan ekstra güvenlik isteyebilirsiniz. Hesabınıza girmek için ikinci bir şifre veya PIN belirleyebilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ