Gazete Hakimiyet

Kartal’da yayın yapan gazete sahipleriyle bir araya gelen Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının uygulanarak cem evlerinin ibadet yeri olarak sayılmasını istedi. Sarıtaş, diyanetin altında olmayacaklarını dile getirerek cemevlerine yönelik yeni bir kurumun kurulması gerektiğini vurguladı. Düzenlenen basın toplantısına başkan Selami Sarıtaş’ın yanısıra cemevi dedebi Celal Özer ve genel sekreter Hatice Sarıbaş’ta katıldı.
HEM DİN HEM EĞİTİM KURUMU
Cemevinin 1994 yılında kurulduğunu ve 1996 yılında da vakıf statüsü kazandırıldığını dile getiren Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş, bektaşi kültürünü kesintisiz olarak toplumun her kesimine yaşattıklarını vurguladı. Cemevi olarak ayrımcılık yapmadıklarını ve toplumu kucakladıklarını vurgulayan Sarıtaş, Cemevinde cenaze ve ibadet hizmetlerinin yanı sıra kültürel ve eğitime yönelik hizmetlerde de bulunduklarını söyledi. Üniversite öğrencilerine burs sağladıklarını kaydeden Sarıtaş, Hacıbektaş  ve Abdal Musa’da arsa satın aldıklarını ve buralara konaklama yerleri yapacaklarını kaydetti. Ayrıca Kartal’da da yaşlılar yurdu yapmayı planladıklarını vurgulayan Sarıtaş, yakın bir dönemde çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
FATURALARIMIZI KENDİMİZ ÖDÜYORUZ
Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınmadığı için tüm su, elektrik, doğalgaz gibi faturaları da vakıf olarak ödediklerini dile getiren Sarıtaş, “Uzun zamandır cem evlerinin ibadet yeri olarak sayılması için mücadele ediyoruz. Bu yönde AİHM’sinin kararları var. Ancak Türkiye’de bu statüye kazandırılmamız kabul edilmiyor. En kısa zamanda uygulanmasını talep ediyoruz”diye konuştu. Türkiye genelinde 30 milyon Alevi vatandaşının bulunduğuna dikkat çeken Sarıtaş, “Cem evleri son gelen elektrik zamlarından sonra ticari alandan konuta dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Bu sorunu çözmüyor. Faturalar üzerinden değil, inanç kurumu olarak tanınmasını istiyoruz. Aleviler olarak devletimize vatandaşlık olarak görev ve sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Türkiye’nin kaynaklarını bu toplumla birlikte sağlıyoruz, birlikte kullanmalıyız. Cemevlerinin inanç merkezlerine dönüştürülmesi çalışmasında samimi olunmasını istiyoruz”dedi.
DİYANETİN EMRİ ALTINDA OLMAZ
Cemevlerinin dini inanç merkez yerleri olarak kabul edilmesiyle birlikte diyanetin emrinin altına giremeyeceklerini dile getiren Sarıtaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına bağlı bir birim olarak hizmet veriyor. Biz de aynı bu şekilde Alevi kurumları başkanlığının kurulmasını istiyoruz. Diyanetin rakibi değiliz, olmayız ama aynı çatı altında değil”diye konuştu.  



ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ