Gazete Hakimiyet

CHP Kartal Kadın Kolları gece yarısı kararnamesiyle Türkiye’nin çekilmesine karar verdiği ve Danıştay’ın da başvurularını ret ettiği “İstanbul sözleşmesi” ile ilgili olarak basın açıklamasında bulundular.
İlçe Başkanı Efendi Argunşah’ın da katıldığı ve Türkiye’de eş zamanlı yapılan basın açıklamasında Kartal Kadın Kolları Başkanı Birgül Karababa, İstanbul sözleşmesinin hukuksuz olarak iptal edildiğini vurgulayarak bu süre içinde 83 kadın cinayeti işlendiğine dikkat çekti.
“CEZASI 2 BİN TL OLDU”
İstanbul sözleşmesinden çıkılma kararından sonra kadına şiddetin cezasının 2 bin 240 Tl olarak belirlendiğini belirten Karababa, kadınlara ve çocuklara cinsel istismarda bulunanların cezasızlıkla ödüllendirildiğini söyledi. Türkiye’nin çekilme kararından bu güne geçen 103 günde, katiller, kadına yönelik şiddet uygulayanlar, iyi hal indirimleri ile ödüllendirildiğini de sözlerine ekleyen Karababa, ” İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilme kararı alındığı günden itibaren, kadınların ve çocukların payına, ölüm, istismar, şiddet düştü. Yaşadığımız bu karanlık tablonun sebebi bellidir. 300’ü aşkın kadın derneğinin üye olduğu EŞİK Platformu’nun verilerine göre, Sözleşme yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2014’den bu yana uygulansaydı, bugün en az 2 bin 336 kadın yaşıyor olacaktı”dedi.
HEYET DEĞİŞTİRİLDİ
İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesi halinde kadınların sokak ortasında rahat öldürülemeyeceğinin de altını çizen Karababa, ” Birçok kadın örgütünün, siyasi partinin ve bireyin Danıştay’a açtığı dava, iki gün önce reddedildi. Ancak, Danıştay 10. Dairesi’nde ara karar veren heyetin değiştirildiğini ve oylamanın 3 kabul oyuna karşı 2 red oyu ile sonuçlandığını biliyoruz. Yürütmenin durdurulması yönünde oy veren üyelerden biri, uluslararası antlaşmaların yasa hükmünde olduğunu, fesih edilmesine ilişkin işlemlerde Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisinin bulunmadığını belirtti. Karşı oy veren diğer üye ise; “yetkide ve usulde paralellik ilkesi gereği bir işlem hangi usule uyularak tesis edilmişse, aynı usule uyularak geri alınmalı, kaldırılmalı veya feshedilmelidir” dedi.
ŞİDDETİN VE CİNAYETİN SORUMLUSU TEK ADAM HÜKÜMETİDİR
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin oyladığı uluslararası sözleşmelerin sadece yürütme organı işlemiyle feshedilmesi mümkün değildir. Şimdi Danıştaya soruyoruz, Kadına yönelik şiddeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık gibi, siz de mi tolere edilebilir buluyorsunuz? Şu çok net bilinmelidir ki; yaşanan her kadın cinayetinin ve çocuğa yönelik istismarın sorumlusu, tek adam hükümetidir. Kadına yönelik şiddete bedel biçenler şiddeti bitirmek istemiyor! Tacizcileri, tecavüzcüleri cezasızlıkla ödüllendirenler, yaşam hakkımıza sahip çıkmıyor! Her fırsatta erken evliliğe göz kırpanlar, çocuk yaşta evliliği yasaklamak istemiyor! Kadınlara tacizi, tecavüzü, ölümü reva görmelerine izin vermeyeceğiz”
“SÖZLEŞMEYİ UYGULAYACAĞIZ”
 CHP’nin iktidara gelmesi halinde iki hafta içinde yeniden İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe koyacaklarını da dile getiren Karababa, ” Sözleşmeyi uygulamaya koyduğumuzda bütün yükümlülüklerini yerine getirerek, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, istismarın nasıl sonlandırılacağını göstereceğiz. Türkiye’yi yeniden hukuk devletine dönüştüreceğiz”dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ